Rutinkontroll nummer… ?

Vet inte riktigt vilken i ordningen det är, men idag var jag i alla fall på rutinkontroll hos min barnmorska igen. (Jag gick in till stan, en promenad på 3.5 km som jag går helt utan besvär. Många tycker det är anmärkningsvärt eftersom jag är höggravid. Är så tacksam över att kunna gå och röra mig utan problem fortfarande.) Nu på slutet har det varit två veckor mellan besöken. Vi pratar alltid lite först, går igenom om jag har några frågor eller funderingar och sedan görs alla mätningar på både mig och barnet. Det bästa med besöken är alltid att få höra Kottens hjärta slå ❤️

Det hon kollar är bland annat:

  • Livmoderns/magens storlek för att se hur bebisen har växt. Hon använder ett vanligt måttband för att mäta avståndet mellan blygdbenet (symfysen) och livmoderns överkant (fundus). Sedan ritar hon in värdet på en kurva så att man kan följa utvecklingen. Mitt SF-mått var 34 den här gången, precis likadant som för 2 veckor sedan. Det gör mig lite orolig. Växer inte Kotten som han eller hon ska? Det borde vara mer. Jag ska få komma tillbaka på en extra kontroll redan nästa vecka och mäta igen. Har ju som sagt fått höra ”vilken liten och gullig gravidmage du har” och det stämmer ju uppenbarligen. Hoppas på ett ökat SF-mått till nästa vecka.
  • Blodvärdet. Jag hade 126 nu vilket är jättebra. Tar en järntablett var tredje dag och det verkar fungera alldeles utmärkt.
  • Blodsocker: 4.0. Helt normalt. Skönt! Ingen graviditetsdiabetes, trots att jag har ett jäkla sötsug som är svårt att stå emot.
  • Vikt: +13 kilo nu. Också normalt. Mellan 8-15 kilo brukar rekommenderas för en normalviktig kvinna. Hade dock inte gått upp något sen förra besöket. Vet inte om det är bra eller dåligt… Men jag har inte samlat på mig någon vätska. Kan ha mina ringar och skor fortfarande så ingen svullnad i kroppen. Hurra!
  • Blodtryck: 110/60. Normalt. Har alltid haft lite lägre blodtryck.
  • Kottens hjärtljud: 135 slag i minuten. Ligger stadigt på mellan 130-140. Tror därför att det är en pojke!

Som det konstaterats förut är huvudet fixerat i bäckenet nu. Förlossningen kan alltså starta när som helst. Är så nyfiken på NÄR! Jag känner mig så himla redo!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s