Förlossningsprestige?

För några dagar sedan var jag på efterkontroll hos min barnmorska. Det är en hälsoundersökning, både fysiskt och psykiskt, som normalt görs 6-8 veckor efter förlossningen. (I mitt fall blev det 10 veckor och 3 dagar efter och jag vet inte riktigt varför, men då jag mått prima ifrågasatte jag inte det.) Den fysiska delen består i en gynekologisk kontroll samt mätning av vikt, blodtryck och blodvärde. Allt såg bra ut på mig och jag gick igenom ”besiktningen” 😉 Jag har några graviditetskilon kvar men det är så lite så jag känner absolut ingen stress över att bli av med dem. När Ellen är 6 månader gammal kan jag börja träna hårt igen, men nu får jag nöja mig med långa promenader och knipövningar. Helt okej! Man ska tänka att kroppen även behöver 9 månader att återhämta sig efter en graviditet.

Den psykiska undersökningen bestod i att vi gick igenom min journal och pratade om min förlossningsupplevelse. Jag anser själv att jag hade en riktig drömförlossning. Allt gick ju bra! Är så lycklig över det. Som bekant gick det även snabbt vilket min barnmorska också poängterade eftersom det är ganska ovanligt som förstföderska. ”Är du stolt över din förlossning?” frågade hon mig, och verkade syfta på att jag födde Ellen på under 4 timmar. ”Ja, självklart” svarade jag. Varför skulle jag inte vara det? Hur lång tid det tog har ju ingen betydelse. Kejsarsnitt hade inte varit något problem heller för mig (mentalt alltså, jag vet att det gör ont i såret efteråt). Det verkar vara så himla mycket tävlan i det här med att föda barn. Herregud. De som får kämpa i flera dygn måste ju också vara stolta. Resultatet är ju viktigare än allt annat. Men jag märker att folk lätt blir provocerade när jag berättar hur enkelt jag tyckte att det var. En snabb och komplikationsfri förlossning. Det önskar jag alla som ska föda barn!

En bra vaginal förlossning går inte att träna sig till på fysisk väg (förutom att kanske göra massor av knipövningar vilket jag gjorde). Det blir ju som det blir. Kroppen bestämmer. Vad man istället kan träna på är den mentala inställningen: ”Det här fixar jag!” och ”Jag är inte rädd!”

Alla förlossningar är olika. Vissa enkla och vissa väldigt, väldigt jobbiga både fysiskt och mentalt. Man ska inte jämföra sig med andra. Men har man fått en negativ upplevelse av att föda barn och mår dåligt av det måste man få hjälp att bearbeta de känslor man har. Det är jätteviktigt för att kunna komma in och trivas i sitt nya liv som mamma. För det är väldigt omtumlande bara det!

 Mitt lilla knyte blir 11 veckor gammal imorgon ❤️ Nu väger hon 4895 gram och mäter 56,5 cm så visserligen är hon inte så liten längre. Tänk att hon nästan är en decimeter längre nu! Hon var 47 cm lång när hon föddes. Jisses… Tiden går!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s