Ellen 6-6,5 månad

Vad har hänt i Ellens (och vårt) liv på sistone? Jag kan nämna några roliga saker i detta inlägg till skillnad från det förra där jag bara skrev om tredagarsfebern. Är ju förtjust i att skriva listor och punkta upp saker så jag ska väl inte göra annorlunda nu!

– Hennes tänder syns mer. De har kommit upp rejält nu. Två små söta gryn, som syns när hon skrattar och ler. Eller skriker (såklart). Hon har fått en tandborste som vi låter henne leka med. Ibland borstar vi tänderna men utan tandkräm än så länge. Snart kan vi nog börja med det.

– Hon vänder sig! Äntligen! Fast bara från rygg till mage. Så ptja, hon är ju fortfarande förbannad när hon blir less på att ligga på mage. Vore ju toppen om hon kunde vända tillbaka också så hon kunde styra och bestämma lite själv över sin kropp. Men det kommer väl! Den 27 januari sent på kvällen vände hon sig första gången på lekmattan och dagen efter var det som om hon aldrig hade gjort annat. Vände sig säkert 30 gånger. Hon behövde bara göra det EN gång så lossnade det. Tror hon väntade på ett bra tillfälle. Tycker att hon gjort saker i en annorlunda ordning. Lära sig sitta före att vända sig, och vända sig från rygg till mage innan mage till rygg som jag tror är vanligare (?). Aja. Barn är olika!

– Hon tycker om mat nu! Eller visar i alla fall mer intresse. Gapar när man håller upp skeden framför munnen. Det är så gulligt ❤️ Laxgryta är hittills favoriten men välling är också en höjdare.

– Vi har åkt skridskor tillsammans hela familjen vid två tillfällen nu. Barnvagnen fungerar alldeles utmärkt att köra på isen. Vi har så nära till sjön från huset där vi bor, vilket är otroligt lyxigt och underbart. Älskar verkligen det område vi bor i med närhet till både svärföräldrarna, stan, mataffär, busshållplatser, förskolor/skolor, vårdcentral, skidspår, badplats, minigolfbana, pulkabacke och sjön som jag nämnde. Niclas har dessutom nära till jobbet. Kunde inte ha bosatt oss på ett bättre ställe!

  
– När Ellen fyllde 6 månader hade vi ett litet minikalas för henne med den närmaste familjen. Hon sov sig igenom hela tillställningen efter en jobbig natt, men det är alltid trevligt att hitta anledningar till att få fika!

  
– Eftersom hon sitter upp mycket nu och dessutom vänder sig på lekmattan börjar hennes hår växa ut bak på huvudet då hon inte nöter lika mycket där längre. Snart är den avskavda bebisfrillan ett minne blott. Kommer faktiskt sakna den, för det var väldigt mysigt att pussa på den kala fläcken 😍

– Vi provade att sätta henne i hoppgunga för några veckor sedan men det var inte särskilt populärt. Hon var alldeles för kort för selen hon skulle sitta i! Armarna stod rakt upp och hon såg knappt någonting. Men nu har hon nog blivit någon centimeter längre och därför var det mycket roligare när hon fick testa i tisdags. Hon var så himla gullig, med sina knubbiga lår, hoppandes fram och tillbaka. Goding!

– För några veckor sedan tog jag ett ganska stort beslut gällande hennes blöjor: att testa tyg. Mycket bättre för miljön (för jisses vad mycket blöjsopor det blir!), plånboken (ett paket kostar liksom ~120 kr) och hennes rumpa. Hon får röda utslag av engångsblöjorna, som ju är gjorda i plast. Förra veckan fick jag hem ett ”startpaket” som jag köpte på Blocket. Tanken är att till en början använda tygblöjor när vi är hemma och engångs när vi är borta. Jag vill gärna använda tyg på heltid om/när jag blivit bekväm med dem. Hittills tycker jag dock att det är förvånansvärt enkelt att använda, och fina är de dessutom!

  
Tygblöjorna är från märket Imse Vimse och i Ai2-modell (Allt-i-två), det vill säga att man har några vattentäta skalbyxor och ett gäng inlägg som man knäpper fast inuti. Dessa inlägg tar man bort när barnet bajsat eller kissat och slänger i tvätten. Skalbyxan går att återanvända några gånger med nya inlägg, ja tills det blir smutsigt och måste tvättas. Jag gillar detta system eftersom det är oerhört enkelt att byta blöja och de torkar på nolltid efter tvätt! För heltidsanvändning rekommenderas att man har 5 skalbyxor och 24 inlägg. Jag har 2 skalbyxor och 16 inlägg. Använder dem som sagt bara hemma än så länge. Ellen kommer att kunna ha dessa blöjor tills hon väger hela 16 kg. De storleksjusteras med enkla tryckknappar, så kallade One Size. Detta är så genialt, enkelt, bra för miljön och billigt! Det enda som ”kostar” är engångskostnaden att köpa blöjorna (jag köpte mina för 700 kr), tvättmedel, el och vatten till tvättmaskinen. Tvätta måste man ju göra ändå och några extra blöjor tar ingen plats.

Mvh, nybliven tygblöjefrälst tjej på 29 jordsnurr

2 reaktioner på ”Ellen 6-6,5 månad

  1. Jag använder tygblöjor till Harald, på samma sätt sig dig -när vi är hemma. Han blir väldigt fin i rumpan. Jag har en 12 liters pedalhink från ikea som håller riktigt tätt, kan tvätta var tredje dag typ. Men Harald ammar ju bara och det är mest kiss så det bli inte så mycket lukt. Men om Ellen har problem med utslag skulle du inte testa med ullbyxor istället för PUL-byxorna -de måste va rätt täta?!? Jag har både hemstickade och imsevimses ullbyxa. Imsevimses ullbyxa är riktigt bra och smidig att sätta på. Men då kör jag ju alltså med klassiska vikböjor. Iofs borde di kunna lägga i dina inlägg i deras ullbyxa… Enda nackdelen med tygblöjor är att han blir lite stor om rumpan, så man får välja kläder efter att rumpan ska få plats 🙂

    • Vad roligt att ni också använder tyg! Det är ju toppen. Jag måste köpa fler så vi kan använda på heltid. Nu tvättar jag var 3-4:e dag ungefär. Förvarar använda blöjor i en PUL-påse som hänger på skötbordet (luktar ingenting). När Ellen bara ammade bajsade hon typ hela tiden! 5-6 gånger per dag. Tänk vad olika barn är.

      Jag är faktiskt nyfiken på vikblöjor. Får se om jag tar tag i det. Hur viker du dina? Limpa eller trekants? Man kan ju köpa vikisar billigt på t.ex. IKEA.

      Blöjbyxorna vi har från Imse Vimse andas och det är bara från plastblöjorna hon får utslag. Det är många som tycker att tygblöjor blir stora! Men jag upplever att dessa är mycket nättare än engångs, fast det kanske beror på att det går att ställa in storleken så bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s